Facebook

Mixning.


Vill ni ta er mix till nästa nivå?

Nuförtiden är själva inspelningsprocessen både enklare och billigare än någonsin. Den som är noggrann kan med relativt små medel åstadkomma mycket goda resultat. Men den process som lättare än någon annan kan stjälpa projektet är mixen. Mixen är också den process där en lovande produktion slutligen kan förädlas till att så småningom bli en riktigt proffsig helhet.

Offert

För att kunna avgöra vad som behövs jobbas på/förädlas i din mix, hur mycket tid som krävs, och därmed kostnad är därför svårt utan att ha lärt känna din mix på riktigt. Skicka in din mix så får du en offert på vad professionell mixning skulle kosta för dig.

Mixa från ruta ett?

En vanlig metod har i decennier varit att när inspelningen och alla pålägg är klara nollställer man mixerbordet och börjar sedan mixa ”på riktigt” från ruta ett. Det finns poänger med den modellen om man har råd och tid. Idag har man dock en helt annan flexibilitet i och med datorn givna plats i inspelnings- och mix-processen. Detta faktum gör att det ofta är onödigt att börja om från ruta ett. Det är både ett tid och budgetbesparande alternativ att mixpersonen faktiskt bara ta över stafettpinnen där artisten/producenten själv valt att stanna. 

Detta gör också att man som mixperson kan vara väldigt mycket mer flexibel när det gäller tidsåtgång, och därmed pris, för att mixa en låt. Börjar man från ruta ett och låten ifråga har 120 kanaler etc så kommer det att kosta lite mer. Men om samma låt redan låter helt ok (eller kanske t.o.m. rätt bra) och mixpersonen kan ta vid där artist/producent slutat - då kan tidsåtgången och därmed också priset bli en hel del lägre.

Ett axplock (av mixar jag jobbat på):

Här är några låtar (från olika genrer och olika decennier) jag jobbat på antingen slutfört artisten/producentens mix eller själv i rollen som inhyrd mixare:

Samuel Jack - Lovin’ Heart (Spotify - Apple Music)

Södra Station - Mer av mig (Spotify - Apple Music)

Vad kostar det att få en låt mixad?

Detta gör att man som mixperson kan vara väldigt mycket mer flexibel när det gäller tidsåtgång, och därmed pris, för att mixa en låt. Börjar man från ruta ett och låten ifråga har 120 kanaler etc så kommer det att kosta lite mer. Men om samma låt redan låter bra men behöver förädlas ännu mer och mixpersonen kan ta vid där artist/producent slutat - då kan tidsåtgången och därmed också priset bli en hel del lägre.

Fujifabric - All right (Spotify - Apple Music)

The Merrymakers - April’s Fool (Spotify - Apple Music)

Robert Wells - My Baby Just Cares For Me (Spotify)

Leveranstider

för mastering

1-4 låtar………….2-4 dagar

5-10 låtar..............5 dagar

> 10 låtar...............7 dagar

Optimera ditt sound för streaming!

Music In The Making är certifierade för Apples ”Mastered for iTunes” spec. och rekommenderar detta varmt vid mastering av filer för digital distribution. Fråga om ”Mastered for iTunes” inför er nästa mastering.

© 2021 Music In The Making | Alla rättigheter förbehålles