Mastering.


Här får ni hjälp att göra en färdig produkt i form av individuella filer för download/streaming/vinyl eller DDP för duplicering/CD/Vinyl. Er musik kommer att låta bättre än någonsin. Inte bara i de små lurarna, utan också i bilen, kökradion, i den välljudande hemstereon eller på dansgolvet. 

Nya kunder erbjuds gratis testmastring för att i lugn och ro kunna höra vad masteringen kan göra för den egna musiken.

Mix-feedback

För att vara säker på att åstadkomma en lyckad mastering och ett bra slutresultat bör man börja med att kolla att mixen är välbalanserad både i form av musikaliska balanser (är pianot lagom starkt gentemot sången?) så väl som att den tonala balansen känns bra (låtens generella Eq-kurva). Här kan du få hjälp (och hjälp till självhjälp) med att lyssna på dina mixar och utvärdera dem både från ett masteringstekniskt perspektiv men framförallt naturligtvis från ett musikaliskt perspektiv. Att få låten att funka helt enkelt.

Om du känner att mix-feedback skulle hjälpa dej, så ladda upp dina mixar här för att komma igång. Har du flera låtar så kan du zippa ihop dem till en ”filnamn.zip” så blir det enklare att ladda upp dem. Du får gärna skicka filerna som wav eller aiff-filer i 24 eller 32-bit upplösning. Men om lågupplösta filer är allt du har för tillfället så är det också ok.

Backup av levererade filer.

Det händer att kunder hör av sig och frågar efter de filer de fick levererade till sig för flera år sedan. Oftast går det bra att lokalisera filerna och skicka dem på nytt till er. Det är dock inget som kan garanteras då Music In The Making i dagsläget inte har någon backup/lagringstjänst. Så glöm inte att betrakta dina levererade filer som den mastertape de är. Ta den zip-fil ni fick levererad till er och backa upp den på er egen dator, men även t.ex. på någon onlinetjänst.

Stem-mastering (multikanalsmastering)

En del mixar faller på plats lätt. En del andra är svåra att få till. Kanske blir man aldrig riktigt nöjd. Tidspress eller mindre bra lyssning p.g.a. svår akustisk situation i mixrummet kan skapa trubbel. I ett sånt läge kan stem-mastering vara till hjälp. Stem-mastering går ut på att du, istället för att bara exportera ut en ljudfil med hela din låt, exporterar ut en ljudfil per instrumentgrupp. Oftast 4-8 ljudspår (mycket ungefärligt). Exempelvis en ljudfil för trummorna, en för basen, en för gitarrer, en för syntar, en för backgrundkörer och en för leadsången. Vid masteringen lägger man sedan filerna jämte varandra och mastrar som vanligt. Men med den skillnaden att man naturligtvis har en helt annan flexibilitet att justera/korrigera problem med mixen eftersom beståndsdelarna finns på separata kanaler. Oavsett om det gäller sångens ”s”-ljud, basens bumlighet eller gitarrernas vassa anslag.


Tror du att stem-mastering kan vara nåt för ditt projekt, fråga här.

Leveranstider

för mastering

1-4 låtar………….2-4 dagar

5-10 låtar..............5 dagar

> 10 låtar...............7 dagar

Optimera ditt sound för streaming!

Music In The Making är certifierade för Apples ”Mastered for iTunes” spec. och rekommenderar detta varmt vid mastering av filer för digital distribution. Fråga om ”Mastered for iTunes” inför er nästa mastering.

© 2021 Music In The Making | Alla rättigheter förbehålles