Om du skickar hela ditt DAW-projekt:
Namnge dina spår på ett lättförståeligt sätt.
Det blir väldigt mycket lättare för mixaren att navigera i ditt projekt om filerna/kanalerna heter ”Kick 1” eller ”Virveltrumma över” än om alla spår heter ”Audio #137.2” etc.
Glöm inte att konsolidera ditt projekt.
De flesta moderna DAW-program har en konsolideringsfunktion. Det innebär att programmet automatiskt kan kontrollera att alla låtens beståndsdelar finns med i projektmappen. På så vis undviker du att t.ex. en viktig snare-sample som är sparad på en extern hårddisk inte följer med när du skickar ditt projekt. Funktionen heter ”Consolidate” i Pro Tools och Logic Pro X. Klicka här för att se var du hittar den i Logic Pro X.
Färgkoda dina spår.
Ge gärna dina instrumentgrupper olika färger i projektet. En färg för trummor, en för keys, en för gitarrer etc. Detta är så klart inte ett måste, men allt som gör det lätt för mixaren att sätta sig in i projektet spar tid och därmed pengar.
Allmän städning/renhållning.
Detta är också så klart en förenklande och därmed tids/pengabesparande åtgärd. Ta bort onödiga (icke-aktiva) pluggar, radera inaktiva spår. Radera också gärna gamla tagningar/dubbar etc. som du vet med säkerhet inte ska vara med i projektet.
Om du skickar dina filer i ”lösvikt”:
När du skickar ditt projekt till mixning finns det flera sätt att gå till väga. Om du och mixpersonen har tillgång till samma mjukvara (DAW OCH plugins) så gör det ju saken enklare på flera sätt. Om ni inte har det så är det dock inga problem. Då skickar du helt enkelt alla dina spår som separata ljudfiler, färdiga att läggas in i valfri mjukvara för mix. Här kommer några punkter att tänka på i de två olika fallen.