F.A.Q.

 

Här finner ni svar på några av de vanligaste frågorna från mix-/masterings kunder.

Finns någon av era frågor inte besvarade här är ni förstås välkommen att höra av er för att få hjälp med alla funderingar, oavsett om det är en super-nördig teknisk fråga eller en enkel fråga om tjänster, priser, tillvägagångssätt etc.

Q. Vadå ”online” mastering?

Denna online mastering/mixning är i allt väsentligt en helt vanlig masteringsession, med den skilllnaden att du som kund inte sitter med. I övrigt är processen precis densamma vad gäller tillvägagångssätt, utrustning etc. Det finns inget automatiserat (eller presets) eller liknande i denna process. Människa lyssnar - människa justerar. ;-) Du laddar upp dina filer via https://musicinthemaking.wetransfer.com/ sen är du igång.

    

Q. Hur vet jag att mina mixar funkar?

Ni får alltid hjälp att lyssna och utvärdera era mixar samt en professionell bedömning av vad just er mix behöver för att göra masteringen till en språngbräda vidare till nästa nivå snarare än en "räddningsaktion". Manöverutrymmet är begränsat vid mastering och det är en vanlig missuppfattning att man nästan kan "trolla" vid masteringen. Sanningen är att bra/lyckad mastering kan ta en redan bra mix till nästa nivå och få den att bli lysande. Men masteringen kan inte förvandla en dålig mix till en bra mix. Av denna enkla orsak erbjuder Music In The Making dej som kund möjligheten att skicka in dina mixar i förväg och få dem utvärderade samt att få en lista på punkter att förbättra/åtgärda. Mix feedback helt enkelt - gratis förstås.


Q. Kan du göra min låt lika stark i volym som kända artisters låtar på Spotify?

Detta är en mycket vanlig fråga och det stämmer att en av de saker man gör vid mastering är att se till att låten håller lika stark volym som andra kommersiella releaser (oftast inom samma genre). Det är dock inte alltid så att man vid masteringen kan höja volymen/få upp nivån så mycket som kunden vill utan att faktiskt åstadkomma mer skada än nytta. Detta beror på att om man vill åstadkomma en låt som är lika stark i volym som den kommersiella popmarknadens allra volymmässigt starkaste låtar så är det en process som artist/producent/tekniker måste tänka på redan från de allra första stadierna - arrangemang, inspelning, mix etc. Ett luftigt arrangemang, med få men väl valda ljud, har mycket större potential att låta bra vid högre volym/starkare signalnivå än ett komplext arrangemang med väldigt många instrument (många samtidiga ljud) och en stor "ljudmatta". 


Q. Hur lång tid tar det att få en låt mastrad?

I normala fall är leveranstiden 2-4 arbetsdagars för 1-4 låtar. 5 arbetsdagar för 5 låtar eller fler (läs album). Det är dock inte ovanligt med snabbare leveranstider än så. Enstaka låtar kan oftast mastras på 1 arbetsdag. Testmasteringar görs dock i mån av tid och betalande kunder har alltid företräde.


Q. Kan jag ångra mej och få pengarna tillbaka om jag inte blir nöjd?

När det gäller mastering av enstaka låtar så behöver du inte betala något i förskott innan arbetet börjar. Du får du en högupplöst "preview" av din master att godkänna och betala innan filen sedan levereras. Det betyder att du alltid har möjlighet att "dra i nödbromsen", ända fram till dess betalningen är gjord och du själv godkänt masteringen.

När det gäller mixning (och även mastering av 5 låtar eller fler) så behöver du betala 50% i förskott innan arbetet tar sin början. Samma gäller i det fallet. Du alltid har möjlighet att "dra i nödbromsen", ända fram till dess 100% av betalningen är gjord och du själv godkänt hela masteringen.

Leveranstider

för mastering

1-4 låtar………….2-4 dagar

5-10 låtar..............5 dagar

> 10 låtar...............7 dagar

Optimera ditt sound för streaming!

Music In The Making är certifierade för Apples ”Mastered for iTunes” spec. och rekommenderar detta varmt vid mastering av filer för digital distribution. Fråga om ”Mastered for iTunes” inför er nästa mastering.

© 2021 Music In The Making | Alla rättigheter förbehålles