Förbered för mastering

HÄR KAN DU

BETALA MED

SWISH!

Förbered för mastering.

Det finns ett flertal saker du kan göra för att masteringsprocessen inte ska bli en räddningsplanka utan en finputsning av ett redan gott resultat. Nåväl, jag ska här tipsa om några handfasta, tydliga saker du kan göra/tänka på innan du skickar din mix till mastering.

Att tänka på innan mastering.

  • Jämför din mix mot andra mixar

Lyssna igenom din mix ett par extra gånger, men inte bara för sig självt. Jämför med andra färdiga plattor/mixar som du vet fungerar där ute i verkligheten. Exempelvis - jobbar du på en låt som du hoppas ska "tävla" mot Katy Perry och Taylor Swift, ja då är det väl lämpligt att jämföra dem emot varandra. OBS! När du lyssnar måste du dock vara mycket noggrann med volymjusteringen så att din låt låter på exakt samma volym som den låt du jämför mot. Annars kommer din låt ofelbart att låta "fattigare" än den du jämför med.

  • Balansera väl

Det viktigaste för att en mix ska fungera väl på många olika typer av system (allt från hörlurarna till dansgolvet) är att den är väl balanserad. Vid mastering innebär det mindre problem om alla element i en mix har för mycket eller för lite diskant, än det gör om t.ex. bara sången är jättevass/diskantig men själva instrumenten låter väldigt luddiga och diskantfattiga.

  • Var försiktig med basen

Det är mycket vanligt att mixar har för mycket bas i sig. Antingen är basinstrumentet i sig för starkt i volym, eller också är mängden bas generelllt i mixen för stark. Detta beror ofta på att många jobbar i rum som inte är akustiskt balanserade och där basfrekvenser släcker ut varandra p.g.a s.k "tidsfel". Detta gör då att basen upplevs svag i rummet, varpå man höjer basen i mixen - och voila - mixen blir för basig.

  • Se upp med vassa "S"-ljud.

Mikrofoner har kommit ned i pris mycket under senare år. Många av dem lider dock av väldigt hårda, vassa "s"-ljud. Var försiktig med dem. Bästa sättet att bli av med de vassa "s"-ljuden är att manuellt ta ner dem i volym i din vågforms-editor eller med s.k. "clip gain".

  • Lämna rum för din mix.

Var noggrann med att din mix har ett väl tilltaget utrymme både innan och efter sig. Lämna gärna 5 eller 10 sekunder extra, det är bara bra.

  • Låt inte din master "gå på rött".

Undvik att låta din masterregel "gå på rött" när du exporterar dina filer för mastering. Går det på rött så blir dina transienter "kapade" på toppen. Din låt kommer inte att låta "starkare" i volym på grund av det.

Bra nivå.

För stark nivå.

Leveranstider

...för mastering

1-4 låtar.............1-2 dagar

5-10 låtar..............5 dagar

> 10 låtar...............7 dagar

Mastered For iTunes

Music In The Making är certifierade för Apples ”Mastered for iTunes” spec. och rekommenderar detta varmt vid mastering av filer för digital distribution. Fråga om ”Mastered for iTunes” inför er nästa mastering.

Ladda upp låtar här!

Music In The Making använder WeTransfer.com för uppladdning av filer/låtar via hemsidan.

Ladda upp dina låtar idag!

Betalningsmetoder:

Bank

© 2018 Music In The Making | Alla rättigheter förbehålles