FAQ

HÄR KAN DU

BETALA MED

SWISH!

F.A.Q.

Vanliga frågor

 

Här finner ni svar på några av de vanligaste frågorna från våra kunder.

Finns någon av era frågor inte besvarade här är ni förstås välkommen att höra av er för att få hjälp med alla funderingar, oavsett om det är en djupt ingående teknisk fråga eller en enkel övergripande fråga om tjänster, priser etc.

Q. Hur fungerar "online mastering"?

Online mastering/mixning är i allt väsentligt en helt "vanlig" masteringsession, med den skilllnaden att kunden inte sitter med. Du laddar upp dina filer till en masteringstekniker som kanske t.o.m. finns på en annan ort än du själv. I övrigt är processen precis densamma vad gäller tillvägagångssätt, utrustning etc.

 

Q. Hur vet jag att mina mixar fungerar?

Ni får alltid hjälp att lyssna och utvärdera era mixar samt en professionell bedömning av vad just er mix behöver för att göra masteringen till en språngbräda vidare till nästa nivå snarare än en "räddningsaktion". Manöverutrymmet är begränsat vid mastering och det är en vanlig missuppfattning att man nästan kan "trolla" vid masteringen. Sanningen är att bra/lyckad mastering kan ta en redan bra mix till nästa nivå och få den att bli lysande. Men masteringen kan inte förvandla en dålig mix till en bra mix. Av denna enkla orsak erbjuder Music In The Making dej som kund möjligheten att skicka in dina mixar i förväg och få dem utvärderade samt att få en lista på punkter att förbättra/åtgärda. Mix feedback helt enkelt - gratis förstås.

 

Q. Kan du göra min låt lika stark i volym som [plats för populär artist/band här]?

Detta är en mycket vanlig fråga och det stämmer att en av de saker man gör vid mastering är att se till att låten håller lika stark volym som andra kommersiella releaser (oftast inom samma genre). Det är dock inte alltid så att man vid masteringen kan höja volymen/få upp nivån så mycket som kunden vill utan att faktiskt åstadkomma mer skada än nytta. Detta beror på att om man vill åstadkomma en låt som är lika stark i volym som den kommersiella popmarknadens allra volymmässigt starkaste låtar så är det en process som artist/producent/tekniker måste tänka på redan från de allra första stadierna - arrangemang, inspelning, mix etc. Ett luftigt arrangemang, med få men väl valda ljud, har mycket större potential att låta bra vid högre volym/starkare signalnivå än ett komplext arrangemang med väldigt många instrument (många samtidiga ljud) och en stor "ljudmatta". Här kommer tre "punkter" som är tänkta att beskriva "volym-problematiken" eller "the loudness war" som det också ibland kallas.

En dynamisk master låter sammanhängande, "håller ihop" men har fortfarande mycket av sin ursprungliga dynamik kvar. Den upplevs som välljudande, tröttar inte ut lyssnaren och har ett väldigt angenämt ljud. Dock kommer den inte riktigt att kunna tävla volymmässigt med dagens kommersiella pop/rock.

En stark master har fortfarande de flesta av positiva attributen från den dynamiska mastern, men har högre volym. Den låter fortfarande mycket bra och är också ungefär så stark som merparten av pop/rock releaser idag.

En mycket stark master håller å ena sidan samma starka signal nivå som de starkaste pop/rock releaserna av idag. Å andra sidan har man offrat låtens välljud för att komma dit. Den låter ofta mycket tröttande för lyssnaren, upplevs också som "liten", vass och just hoptryckt. Den har inte ett särskilt behagligt ljud och tröttar väldigt lätt ut lyssnaren.

Utgångspunkten är alltid, om inga andra instruktioner ges, att ta din musik till den brytpunkt precis där maximal ljudkvalitet bibehålls men volymen ändå kan mäta sig med de flesta andra moderna releaser idag.

 

Q. Hur lång tid tar det att få en låt mastrad?

I normala fall är leveranstiden 1-2 arbetsdagars för 1-4 låtar. 5 arbetsdagar för 5 låtar eller fler (läs album). Det är dock inte ovanligt med snabbare leveranstider än så. Enstaka låtar kan oftast mastras på 1 arbetsdag. Testmasteringar görs dock i mån av tid och betalande kunder har alltid företräde.

 

Q. Kan jag ångra mej och få pengarna tillbaka om jag inte blir nöjd?

När det gäller mastering av enstaka låtar så behöver du inte betala något i förskott innan arbetet börjar. Du får du en högupplöst "preview" av din master att godkänna och betala innan filen sedan levereras. Det betyder att du alltid har möjlighet att "dra i nödbromsen", ända fram till dess betalningen är gjord och du själv godkänt masteringen.

När det gäller mixning (och även mastering av 5 låtar eller fler) så behöver du betala 50% i förskott innan arbetet tar sin början. Samma gäller i det fallet. Du alltid har möjlighet att "dra i nödbromsen", ända fram till dess 100% av betalningen är gjord och du själv godkänt hela masteringen.

Leveranstider

...för mastering

1-4 låtar.............1-2 dagar

5-10 låtar..............5 dagar

> 10 låtar...............7 dagar

Mastered For iTunes

Music In The Making är certifierade för Apples ”Mastered for iTunes” spec. och rekommenderar detta varmt vid mastering av filer för digital distribution. Fråga om ”Mastered for iTunes” inför er nästa mastering.

Ladda upp låtar här!

Music In The Making använder WeTransfer.com för uppladdning av filer/låtar via hemsidan.

Ladda upp dina låtar idag!

Betalningsmetoder:

Bank

© 2018 Music In The Making | Alla rättigheter förbehålles